15. 3. 2019

ŠKOLKA V ZIMNÍM KABÁTKU

Pyžamkový den

Dne 23.1. jsme si ve školce užili pyžamkový den. Všichni ráno dorazili do školky ve svých nejoblíbenějších pyžamkách. Některé děti přinesly kamarádům i paním učitelkám občerstvení. Začátek byl akční, ranní cvičení proběhlo v diskotékovém stylu. Zatančili jsme si na dětské písničky. Tělíčko protáhli dětskou zumbou a zklidnění jsme provedli jógou pro děti. Po svačince jsme si vyrobili postýlky a za poslechu pohádek relaxovali. Prohlíželi jsme si knihy a povídali o pohádkách. Po malém odpočinku jsme si zasoutěžili. Tři disciplíny prověřili naši obratnost (chůdy, slalom s koníky, hod na cíl). Sladká odměna na závěr byla jistá Děti si užily mnoho legrace. Byly spokojené a důkazem byly veselé úsměvy na jejich tvářích.

 

Týden sněhuláků

Od 14. ledna jsme v mateřské škole měli "Týden sněhuláků". Přívaly sněhu však nedorazily, takže jsme se hned v pondělí ráno s dětmi pustili do práce. Do předkresleného tvaru velkého sněhuláka děti pečlivě lepily malé chomáčky vaty, domalovaly mu oči, pusu, nos, knoflíky a koště a sněhulák byl na světě. Kryštof, tak si ho děti pojmenovaly, krásně zdobí naši třídu a svým úsměvem každé ráno vítá všechny příchozí. To sněhulák Bonifác, kterého jsme si vyrobili vloni, dohlíží na pořádek v šatně. Průběžně jsme opakovali básně, říkanky a písně o sněhulácích, zimě, a že jich už známe hodně. Ke konci týdne jsme se přece jen sněhu dočkali a koule i sněhuláky jsme si venku postavili.

Následující dva týdny jsme si s dětmi vyprávěli o ptáčcích a lesních zvířátkách v zimě. Na příběhu srnečka Toníka a jeho zvířecích kamarádů jsme si připomněli jak a proč se o tyto obyvatele lesů a polí staráme. Ani my jsme v péči o ně nezůstali pozadu a jednoho mrazivého dne jsme do lesa ke krmelcům zanesli pro zvířátka dobroty. Děti ale byly poučeny, co jim mohou donést a co by jim naopak uškodilo. Brzy se ke krmelcům zase vydáme, abychom zjistili, zda si zvířátka na našem "občerstvení" pochutnala. I o ptáčky se děti starají a s rodiči jim do krmítek sypou různá semínka či zavěšují lojové koule. Vchod do naší třídy zdobí krásné dřevěné krmítko, které nám vyrobil pan Matuška. Kousek přírody máme tedy i ve školce. Krmítko obklopují větvičky jehličnanu i listnatého stromu, všude kolem "poletují a posedají" ptáci různých druhů i velikostí a na vše "dohlíží" zajíc. Ptáčky i zajíce jsme zhotovili z papíru, ale povedli se nám tak, že

jsou jako živí! Na zvířátka jsme si také hráli v pohybových hrách, napodobovali jejich pohyb a zvuky, které vydávají, kreslili je, zpívali si o nich, říkali básničky, dávali hádanky, četli pohádky a mnoho a mnoho dalšího.

 

Pohádkový týden

Užili jsme si pohádkový týden od 4.2. do 8.2. V tomto týdnu jsme se seznámili s klasickými pohádkami, moderními i veršovanými. Poslouchali jsme pohádky a rozvíjeli všechny smysly, paměť a pozornost. Vysvětlili si význam dobra a zla. Děti si sami měly vybrat jednu svoji nejoblíbenější pohádku. Za pomoci ilustračních obrázků, děti postupně odvyprávěly pohádku. Velmi je bavila dramatizace pohádky "O veliké řepě", a "Boudo budko". Pohádkové čepičky nám posloužily celý týden a zakončení bylo stylové - děti si za pomoci divadelního paravánu samy vymýšlely pohádkové příběhy. Těšíme se na karneval a to jsem zvědavá; kolik letos dorazí princů a princezen.

 

Přijelo k nám divadlo

Představením Nezávislého divadla naše školka završila Pohádkový týden. Bylo skutečnou třešničkou na "pohádkovém" dortu. Nezávislé divadlo nás ve středu 20. února pobavilo pohádkou O koblížkovi. Představením provázela slečna Amálka a trochu popletený a zbrklý mládenec Matěj. Jejich prostřednictvím si děti připomněly samotný děj pohádky a seznámily se i se surovinami potřebnými k pečení a s kuchyňským nádobím. Díky výborným hereckým výkonům a vtipnému ztvárnění se nám představení velmi líbilo a budeme se těšit na další setkání.

 

Karneval

V úterý 26. února jsme do školky přišli v rozličných maskách, abychom si užili karnevalový den. Tóny pomalé hudby nám zahájily a doprovodily představování a promenádu masek, s nimiž jsme zavítali do světa pohádek. Svižná hudba nás poté sváděla ke společnému tanci a dovádění s nafouknutými balónky a konfetami. Princezny, piráti, včelka Mája, čarodějové a další pohádkové postavy si vyzkoušeli svou obratnost a rychlost při pohybových hrách a soutěžích. Všichni jsme se pak odměnili dobrotami od našich maminek a radovali se z báječného dopoledne.

 

Projekt školy „Babičky a dědečkové čtou dětem“

rádi bychom u dětí upevnili zážitek ze čtení, s cílem rozvíjet u nich mluvené slovo, správnou výslovnost, rozšíření slovní zásoby, prodlužování doby pozornosti apod. Proto jsme se rozhodli uskutečnit projekt "Babičky a dědečkové čtou dětem".

Každou středu v 9 hodin po svačince by babičky a dědečkové (tety, strýcové, prostě ti, kteří mají rádi děti) četli našim dětem ve školce. Tímto Vás prosíme, zda byste si udělali čas a pomohli nám projekt realizovat.

Děkujeme, že nám pomáháte s výchovou a vzděláváním Vašich dětí a vnoučků.

Ivana Rychterová, Veronika Matušková, Monika Králová

Fotogalerie